Is een koolhydraatarm dieet hetzelfde als een eiwitdieet?

Een koolhydraatarm dieet betekent dat je minder koolhydraten gaat eten. De gedachte daarachter is dat je afvalt, want koolhydraten zijn dikmakers van de bovenste plank. Een eiwitdieet gaat ervanuit dat je meer eiwitten eet. Zoals jullie weten volg ik sinds kort een eiwitdieet, namelijk dat van dokter Frank. De gedachte is wederom dat je afvalt, want eiwitten helpen je bij het aanmaken van spiermassa en dus ook bij het (sneller) verbranden van vetweefsel.

In veel gevallen is er overlap tussen een koolhydraatarm dieet en een eiwitdieet. Maar zijn ze ook echt hetzelfde? Ik heb me hier de laatste dagen in verdiept, want ik merk dat ik veel afval met een eiwitdieet, maar dan wel door te letten op koolhydraten. Zou het voldoende zijn om alleen minder koolhydraten te eten?

 

Een koolhydraatarm dieet, de kenmerken

Wie naar de kenmerken van een koolhydraatarm dieet kijkt, zal het volgende zien:

  • Je valt af door minder koolhydraten te eten;
  • Als vanzelf betekent minder koolhydraten meer eiwitten (proteïnes);
  • Wie op zoek gaat naar koolhydraatarme recepten komt vaak eiwitrijke recepten tegen;
  • Een koolhydraatarm dieet is vooral een kwestie van letten op je voeding.

 

Een eiwitdieet, de kenmerken

Wie naar een eiwitdieet kijkt, zal het volgende zien:

  • Je valt af door meer eiwitten te eten;
  • Je gaat op zoek naar producten met meer eiwitten en komt uit bij producten die weinig koolhydraten bevatten;
  • Je komt producten tegen die passen binnen het koolhydraatarme dieet;
  • Je let wederom op je voeding.

 

De verschillen en overeenkomsten

Hoewel het duidelijk is dat beide diëten ongeveer eenzelfde benadering hebben, zijn er wel degelijk verschillen tussen het eiwitdieet en het koolhydraatarme dieet. Zo is het eiwitdieet moeilijker te volgen dan het koolhydraatarme dieet, daar eiwitrijke producten lastiger te vinden zijn. Gelukkig zijn er wel veel boeken en receptengidsen die helpen om eiwitrijke producten te maken.

De overeenkomsten zijn ook duidelijk. Koolhydraatarm betekent eiwitrijk en andersom: eiwitrijk is koolhydraatarm. Koolhydraten en eiwitten kun je wat dat betreft tegenover elkaar zetten. Minderen met koolhydraten is meer proteïnes eten.

 

Twee diëten

In de vorige eeuw al speelden het koolhydraatarme dieet en het eiwitdieet een grote rol bij mensen die wilden afvallen. Er zijn twee vrij bekende diëten op de markt gebracht die veel overlap hebben, maar ook veel verschillen: het Atkins dieet en het dokter Dukan dieet.

 

Atkins dieet

Het Atkins dieet is bedacht door een Amerikaanse dokter, die er van uit ging dat koolhydraten schadelijk zijn voor je lichaam en de verbranding van vet. Hij ontwikkelde een dieet. Het Atkins dieet gaat uit van minderen met koolhydraten. In dat dieet zijn producten uitgebracht die zogenaamd Atkins proof zijn. Het zijn gewone producten, zoals snacks, maaltijden, shakes en ga zo maar door, maar dan wel met weinig tot geen koolhydraten.

Die kun je eten om af te vallen volgens een koolhydraatarm concept.

 

Dukan dieet

Het Dukan dieet komt uit Frankrijk en is bedacht door de Franse arts Pierre Dukan. Hij bedacht een manier om af te kunnen vallen door meer eiwitten te eten. Dat deed hij door boeken te schrijven vol met eiwitrijke recepten. Die recepten zijn de wereld over gegaan.

Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Je koopt geen kant-en-klare repen of shakes volgens dit dieet, maar moet zelf op zoek naar eiwitrijke producten en ingrediënten.

Het Dukan dieet is wat dat betreft een strenger en moeilijker te volgen dieet. Zelf volg ik het dokter Frank dieet, maar ik heb sterk het vermoeden dat dit heel erg is afgeleid van het Dukan dieet. Daarom gebruik ik het Dukan dieet als voorbeeld in dit artikel.

 

Begin zelf met koolhydraatarm en/ of eiwitrijk

Je kunt wel makkelijk zelf beginnen met een koolhydraatarm en tegelijkertijd eiwitrijk voedingspatroon. Zoek naar eiwitrijke recepten of naar recepten zonder koolhydraten en je zal zien dat je binnen korte tijd aardig wat kilo’s kunt verliezen, enkel en alleen door anders te gaan eten.

lins